Moord op de moestuin

Auteur Nicolien Mizee
Periode Modernen: C. Na W.O. II
Stipkleur Zwart
Plaats van uitgave Amsterdam
Jaar van uitgave 2019
Vorm Roman

Inhoud:

Thijs en Judith zijn nog maar net getrouwd wanneer Thijs een hartaanval krijgt. Precies op de dag dat Thijs wordt ontslagen uit het ziekenhuis gaan de buren verbouwen en het geluid wat hierdoor gecreëerd wordt verstoord zijn herstel. Dan komen Cora, de zus van Judith, en haar man Ab langs. Ze stellen voor om samen een zomerhuisje te huren om zo allemaal tot rust te komen. Cora vindt een zomerhuisje voor vier personen op landgoed Groenlust, wanneer ze belt om te reserveren komt ze erachter dat ze een huisje huren van hun twee oude schoolvriendinnen Fiep en Anne. Onderweg naar het zomerhuisje, praten Ab, Cora, Judith en Thijs over de vloek van de Lanssens en de verdwijning van oom Friso, de vader van Fiep en Anne, vele jaren geleden. Wanneer ze aankomen op landgoed Groenlust, gebeurt er eerst een lange tijd niet zo heel erg veel. Fiep, Anne, Judith en Cora praten bij en de volkstuinders worden één voor één geïntroduceerd. Judith besluit ook een tuin te huren voor de zomer, zodat ze iets te doen heeft voor de tijd dat ze op het landgoed is. Op een dag hoort Judith een scherp geluid uit het bamboebos naast haar tuintje. Ze besluit om te gaan kijken en ziet een gewond vogeltje ze red dit vogeltje. Echter vind ze hier ook een schedel. Ze denkt in eerste instantie dat dit de schedel is waar Fiep, Anne, Cora en zij vroeger mee speelden. Maar als ze de schedel laat zien aan de andere, komen ze erachter dat het de schedel van oom Friso is. De politie komt langs en zegt dat er sprake is van een misdrijf. Tante Lidewij, de moeder van Fiep en Anna, overlijd een dag na dit nieuws. Verder op in het boek, wordt er nog iemand dood gevonden, Kenny. Hij ligt dood naast de saffraanpeerboom die hij eerder probeerde om te zagen. De politie doet ook hier onderzoek naar maar vind uiteindelijk geen aanwijzingen naar wie de moordenaar is. De moordenaar van oom Friso wordt wel achterhaalt door de politie, wel door Judith, en de vondst van het moordwapen door Judith. Het boek eindigt op de begrafenis van een van de volkstuinders, Govert.

 

Verdieping:

De opbouw van het verhaal verloopt vrij normaal, al is er geen sprake van hoofdstukken, maar meer van ongenummerde delen. Elk nieuw deel wordt aangegeven door een klein boomblaadje. Het verhaal speelt zich af in de 21e eeuw, hoewel dit niet officieel vermeld wordt kan je dit wel opmaken aan verschillende details, zoals het bestaan van telefoons. Het verhaal begint in het huis van Thijs en Judith, maar speelt zich verder voor het overgrote deel van de tijd af op en rond landgoed Groenlust. Veel plaatsen die op landgoed Groenlust liggen komen voor in het verhaal, het koetshuis, de volkstuintjes, het bamboebos en natuurlijk het kleine huisje. 

De tijd verloopt in het verhaal, op een chronologische volgorde. Hoewel er vaak gesproken wordt over het verleden gebeurt dit niet door middel van flashbacks, maar door middel van personages die over het verleden vertellen. Er zijn soms hele kleine tijdsprongetjes in het verhaal, van avond naar dag bijvoorbeeld, deze vinden vaak plaats tussen twee van de ongenummerde delen. Ook zijn er wat grotere tijdsprongen vooral aan het einde van het boek komt dit voor. 

Het verhaal wordt vertelt uit de ogen van Judith, Mizee maakt hier gebruik van een typisch ik-perspectief. In het hele verhaal is dit de vertelwijze, deze vertelwijze geeft je een goed inzicht in wat Judith denkt en voelt over alle gebeurtenissen in het boek. Een voorbeeld van de ik-vertelwijze is: "Tegen vijven kwam ik thuis. Thijs stond zo kwiek op uit zijn stoel dat ik er bijna van schrok. 'Elke dag word je weer meer jezelf,' zei ik."

 

Thema:

Het boek heeft verschillende thema's, een van deze thema's is het verleden, of jeugdvriendschappen. De jeugdvriendschappen van Judith, Cora, Fiep en Anna worden vaak terug gehaald in het boek, zo worden er meerdere anekdotes uit hun jeugd verteld. Het terugvinden van deze vriendschap staat ook centraal in het boek. Door toeval komen ze weer in elkaars leven waarna ze weer zeer goed bevriend worden. Aan het einde van het boek besluiten Fiep en Anna zelfs om dichter bij Judith en Cora te komen, hier zie je maar weer aan dat jeugdvriendschappen zo weer nieuw leven kunnen krijgen. 

Het tweede belangrijke thema van dit boek is het klassieke 'whodunit' idee. Door het boek komen verschillende karakters aan bod van wie je de achtergrond leert kennen. Als dan uiteindelijk de moorden aan het licht komen, wordt er veel terug gerefereerd aan deze achtergrondinformatie, waaraan je de moord kan ontcijferen. Leven en dood is ook nog een belangrijk thema, aangezien veel mensen doodgaan in het boek maar bijvoorbeeld ook Thijs die een hartaanval krijgt daarna eigenlijk niet echt meer een leven leidt maar langzaam weer begint te 'leven'. 

 

Personages:

Judith is de hoofdpersoon van het verhaal, het boek is ook geschreven vanuit haar perspectief. Judith is een schrijver, maar sinds dat ze samen is met Thijs is ze haar talent voor schrijven verloren. Ze is een aardige vrouw, die snel dingen door heeft. Zo komt ze bijvoorbeeld aan het einde van het boek erachter wie de moord heeft gepleegd. 

Een ander belangrijk karakter in het boek is de man van Judith, Thijs. Drie dagen nadat Thijs en Judith getrouwd waren, kreeg Thijs een hartaanval. Aan het begin van het boek praat hij nauwelijks en kan hij ook nog vrij weinig, tijdens het boek ze je steeds meer dat hij het leven in hem weer een beetje begint terug te krijgen, bijvoorbeeld doordat is steeds meer en met meer emotie en volume begint te praten. 

 

Titelverklaring:

De titel 'Moord op de moestuin' vrij makkelijk uit te leggen. Er vinden meerdere moorden plaats in de volkstuintjes (moestuintjes) op het landgoed Groenlust. De motieven van deze moorden zijn ook verbonden aan de moestuin. De titel kan ook meer symbolisch opgevangen worden, omdat aan het einde van het boek de volkstuinvereniging van landgoed Groenlust wordt opgeheven doordat er een tekort is aan leden na de dood van een van deze leden, Kenny. Zo was de moord op Kenny ook tegelijkertijd de moord op de volkstuinvereniging (moestuin) en dit kan dus een symbolische interpretatie zijn van de titel. 

Het boek heeft verder geen ondertitel of motto wat uit te leggen valt. 

 

Keuzeopdracht:

Vandaag te gast bij ons is, schrijfster en lerares in het schrijven, Judith. Judith heeft verschillende boeken geschreven en heeft laatst een nieuw boek uitgebracht over haar gebeurtenissen op landgoed Groenlust. Het boek ‘De Tuinmoordenaar’ heeft al zeer veel positieve kritieken ontvangen.

Waarom duurde het zo lang voordat je weer een nieuw boek uitbracht?

“Toen ik verliefd werd en ging trouwen met mijn lieve man Thijs was al mijn talent voor het schrijven ineens weg. Ik dacht dat dit gewoon het offer was wat ik moest maken voor de liefde zoals de zeemeermin haar stem moest opgeven voor de liefde zo gaf ik mijn talent voor schrijven op.”

Hoe bent u op de ideeën voor uw nieuwe boek gekomen?

“Ik was met mijn man, zus en zwager op vakantie in het groen. We moesten er allemaal even tussen uit en vooral mijn man omdat hij net een hartaanval had gehad. Toen we op landgoed Groenlust op vakantie waren gebeurde er werkelijk van alles. Er was gewoon zoveel om over te schrijven dat ik mijn passie en talent heb hervonden en toen ik terugkwam gelijk mijn pen en papier weer heb opgepakt.”

In uw boek beschrijft u verschillende gebeurtenissen, in hoeverre zijn deze gebeurtenissen de waarheid?

“De rode draad van het verhaal is wel echt gebeurt, natuurlijk heb ik er wat verhaallijnen bij verzonnen en het verhaal wat aangedikt om het nog net een beetje spannender en leuker om te lezen te maken. Maar de hoofdgebeurtenissen in het verhaal zijn allemaal echt gebeurt.”

Hebt u ook al ideeën voor een volgende boek?

“Ik ben op het moment met niks bezig, ik heb weer een beetje dat zelfde zeemeerminnen gevoel als dat ik voor dit boek had. Maar wie weet misschien schiet me binnenkort weer een verhaal te binnen.”